dalam peperangan pemikiran, kemenangan bukanlah apabila kau berjaya membuat seseorang percaya apa yang kau percaya dan yakin apa yang kau yakin, tetapi cukuplah dengan dia meragui apa yang dia percaya dan meragui apa yang dia yakini

Wednesday, June 1, 2011

Moist chocolate cake

aku tak berapa suka makan kek sebenarnya
tetapi aku suka makan kek coklat dan boleh makan kek kukus
kek kukus itu pun sebab mak aku setiap tahun masak dan itu kek favourite ayah aku
jadi selaku anak yang taat kenalah aku makan kek itu
kahkahkah
kek di mesir tak berapa nak sedap sebab dia punya tekstur dia tak kena dengan jiwa aku
muahahah
demand betul aku
jadi hari ini aku akan mengajar cara-cara membuat moist chocolate cake

Bahan-bahan untuk kek

220 g tepung kek
50 g serbuk koko
1 sudu teh ( st ) baking powder
1.5 st baking soda

Ayak 3 kali supaya dia jadi gebu

190 g butter
330 g gula halus
1.5 st vanila
3 biji telur

Pukul sampai kembang
Telur tu masuk satu-satu jangan masuk 3 biji sekali gus
aku lempang nanti
jangan nak degil-degil dengan aku muahaha

250 ml air
Air masuk sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan tepung yang dah diayak tadi


Masuk dalam oven yg dah panas. Suhu 180c. 
Panaskan oven dahulu baru masuk ya. 
Jangan masuk dalam oven baru kau nak on kan oven
tak jadi nanti kek kau oiii

Bahan-bahan untuk topping:

50 g serbuk koko
125 ml air
200 g gula halus
0.5 st garam
1 st vanilla
2 biji kuning telur
60 g butter
Cairkan di atas dapur. Api super perlahan. Jangan sampai butter kau hangus. Kena kacau sepanjang masa macam buat masak lemak. kalau tak nanti dia berketul-ketul

Masuk 1 cawan susu cair
(masih kacau sepanjang masa)

60 g tepung jagung (ayak sekali sahaja)
Masuk tepung akhir sekali untuk pekatkan kuah dia

siaplah moist chocolate cake anda !
ok aku dah ada resepi dan cara buat
tinggal nak cari orang yang rajin untuk buatkan untuk aku sahaja yang tinggal
kahkahkah
bukan apa. aku malas dan aku dah nak exam dah
kalau aku belajar sebelum-sebelum ini tak apa
ini dekat exam baru nak serabut berlatih nak baca buku
jadi tiada masa nak buat kek-kek bagai kahkahkah

siapa buat untuk aku bakal menerima hadiah istimewa !!
senyuman manis lagi berkrim khas daripada aku
kahkahkah

eh barang-barang ini boleh jumpa di mesir ke ha ?
p/s : resepi di ambil daripada pembuat kek coklat tersedap aku pernah makan

51 comments:

  1. buat aku satu.
    nanti aku senyum sampai boleh membunuh kau slow2

    ReplyDelete
  2. tak apalah aishah
    aku tak nak mati di tangan kau
    nanti sedih orang kampung aku
    kahkahkah

    ReplyDelete
  3. hahaha....siapa yang buat untuk abul memang...............

    ReplyDelete
  4. kau jangan nak sabotaj aku punya kek coklat anas
    kahkahkah

    ReplyDelete
  5. kek mak kau sedap.

    aku nak try.kalau tak sedap,aku bagi jiran makan.HAHAHAH.

    ReplyDelete
  6. sebab itu aku cakap
    kek kukus yang aku makan yang mak aku masak sahaja

    bagus
    training betul-betul
    raya nanti aku datang makan
    muahaha

    ReplyDelete
  7. training la sangat.
    bahan senang,steps dia,PEHHHH.
    kena berhati2.

    raya apa raya?
    siapa nak ajak kau datang rumah.hahahaha

    ReplyDelete
  8. siapa kata aku nak raya rumah kau ?
    aku nak raya rumah ustazah aku yang kebetulan serumah dengan kau
    kahkahkah

    ReplyDelete
  9. kau jangan nak suruh aku jadi anak murid derhaka sini
    ish ish ish
    ustazah aku itu
    ikut akulah nak lawat dia
    haish budak zaman sekrang
    dah lupa jasa budi orang tua-tua
    kahkahkah

    ReplyDelete
  10. BLOG AKU NAK BACA
    -apahal tak ada link blog aku?kahkahkah-

    ReplyDelete
  11. alaaahh... kesian nya kat ko!
    sedih pulak aku bace post kali niyh

    kan dah cakap, kek kat mesir x berapa nak sedap.
    tapi kt alex ni ade kedai kek delight.
    mmg sedap tapi mostly jual tart kek je. ;(

    siyes. kalo aku ade oven. ak buat utk ko.
    tapi aku xde and aku kat alex. kah kah kah :)

    p.s; 'die' sedih ko x caya 'die' suka ko. haish, masalah betul laaaa dgn budak ganas niyh. ;) dah ade org suka tuh, layan je la, mana taw jodoh ko. ha ha ha

    ReplyDelete
  12. oh ya, pasal barang nak buat kek tuh
    rasanya ade je kowt. kalo pegi carrefour :)

    housemate aku bawak je bahan2 nak buat kek.
    tapi x de oven. pengukus pun xde.

    oh, selamat buat kek! :) :)

    ReplyDelete
  13. aku tak makan tart

    tak apalah
    aku pun tak ada oven juga
    haish

    bukan kau ke kata. jangan beri harapan pada orang lain yang kau tak boleh tunaikan
    kahkahkah
    habislah aku nanti
    apalah kata orang kampung
    kalau dia baca komen kau ini
    kahkahkah

    carrefour ya. jauhlah pula
    haish
    tunggu orang buatkan sahajalah kek ini untuk gamaknya
    haish

    selamat buat kek =,=

    ReplyDelete
  14. buat apa ?
    aku nak minta tolong orang buat kek
    tak ada kena mengena dengan affy kau

    ReplyDelete
  15. haha . telur tue blender pon okay gak . hoho . tak payah susah-susah nak pukul . huu.

    ReplyDelete
  16. bukan telur itu pukul sekali dengan mentega, gula, vanilla ke ?
    macam mana nak di blender kan ?

    ReplyDelete
  17. wani : maksud blender itu mungkin dia ingat pukul telur sampai kembang
    kalau itu boleh pakai blender
    salem: yang pasti bukan aku

    ReplyDelete
  18. haha . try je la blender telur tue dulu . then bubuh gula . then bubuh esen vanila , bubuh baking powder . then mentega . jangan blender semua sekali rak . bubuh satu - satu . jadinyer . try la . haha ~

    ReplyDelete
  19. aku pernah pakai apa blender tu.
    tak ada masalah pun.

    ReplyDelete
  20. uuuuu
    tahu juga kau memasak ya aishah kahkahkah
    terkejut aku seketika muahaha

    ReplyDelete
  21. aku pandai benda yang aku suka makan je la.
    muahaha.
    teruk gila pandangan kau kat aku kan!

    ReplyDelete
  22. dasar budak kuat makan
    kahkahkah

    eh teruk ke ? biasa sahaja aku rasa
    muahaha
    * evil laugh *

    ReplyDelete
  23. guna la blender yg bersih sikit .
    jangan la lpas blender cili , tros blender telur untuk buat kek tue . kang tak psal2 menangis makan kek pedas . try la . kompem jadi . hehe . aku dah pernah buat dah . lagipon lagi mudah pakai blender kot . hoho

    ReplyDelete
  24. i'll just stick using the hand mixer.
    blender.first time aku dengar orang guna blender.hmm.

    ReplyDelete
  25. nanti lepas exam aku buat
    tepung jagung pun tak jumpa lagi

    kau kena faham wani
    kau duduk rumah kau adalah mixer
    tak kan aku nka beli mixer
    buat kek pun tak pernah lagi
    haish
    kalau pukul pakai tangan boleh membina otot tangan kahkahkah

    ReplyDelete
  26. eleh.aku pernah guna whisk la weii
    menguji kesabaran kau tahu.

    ReplyDelete
  27. maksud aku pukul mentega semua pakai senduk
    setakat pukul telur pakai whisk tu small matter

    ReplyDelete
  28. well.duhhh
    pukul mentega+telur+gula dengan whisk la yang aku maksudkan.heh.

    ReplyDelete
  29. sussahlah pukul dengan whisk
    dengan senduk lagi senang

    ReplyDelete
  30. akhirnya jumpa sesuatu yang menghiburkan (:

    ReplyDelete
  31. baca resepi pun boleh terhibur ?
    adoi pelik manusia sekarang
    kahkahkah

    ReplyDelete
  32. tengok komen kau dengan majid,
    macam tengok drama.

    terhibur jiwa aku.

    ReplyDelete
  33. try try
    nanti ada rezeki beri aku rasa
    nak tengok sedap ke tak kahkahkah

    ReplyDelete
  34. haha
    ari 2 dh try resepi mne tah,tp x jadi..keras..haha
    ni smgat nk try resepi ko plak..x sedap,ak salah kan ko..hehe

    ReplyDelete
  35. aku buat pun jadi
    tak kan kau buat tak jadi
    malulah miaahahaa

    ReplyDelete