dalam peperangan pemikiran, kemenangan bukanlah apabila kau berjaya membuat seseorang percaya apa yang kau percaya dan yakin apa yang kau yakin, tetapi cukuplah dengan dia meragui apa yang dia percaya dan meragui apa yang dia yakini

Saturday, April 16, 2011

eh, kau balik ke tak? bahagian 2

amaran: tulisan kali ini agak berat dan bersifat jangkaan

beruang comel: assalamualaikum boss.
jom kita sambung perbualan tertangguh hari itu

aku: waalaikumussalam. ha, baik-baik. sampai mana hari itu

beruang kacak: sila rujuk ini


aku: baik. jadi dengan keadaan sekarang kita tak dapat menduga apa yang akan berlaku.
lebih-lebih lagi mesir merupakan tempat yang sangat strategik.

beruang kacak: strategik macam mana itu boss?

aku: mesir bersempadankan Israel.
jadi untuk menyerang Israel dan menghulurkan bantuan kepada palestin,
mesir memainkan peranan penting.
jadi kebangkitan gerakan islam di sini pasti menimbulkan ketidakpuasan hati pihak amerika yang menjadikan Israel sebagai salah satu proksinya di timur tengah.

beruang comel: maknanya boss,  bagi mereka perlu ada satu kerajaan yang tidak islamik dan sekular untuk melindungi kepentingan mereka.

aku: benar. kita lihat apa yang berlaku di palestin.
umat islam berpecah dua.
satu menyokong israel dan sudah semestinya di sokong Israel,
satu lagi menentang Israel. benda ini mungkin terjadi disini.
amerika bukan tak terkenal dengan taktik ini.
seperti yang berlaku di arab saudi, jordan dan beberapa tempat lagi.
mereka menggunakan pengaruh mereka untuk menaikkan orang yang sudi menjadi proksi mereka.
dan ternyata Israel ini wujud untuk menjadi boogeyman kepada negara-negara ini.

beruang kacak: macam mana Israel menjadi boogeyman boss?

aku: jika berlaku peperangan,
Israel boleh bertindak menjadi kubu untuk askar-askar amerika di timur tengah.
ini merupakan strategi perang yang amat asas sekali.
bila dekat mudah nak serang.
pernyataan ini digunakan untuk menakutkan negara-negara arab.
lihat cantik tak permainan perang mereka

beruang kacak: itulah boss. persoalan yang akan berlingkar ialah sama ada mereka menggunakannya atau tidak. itu sudah cukup untuk menimbulkan keraguan dan merumitkan proses perancangan di pihak lawan

aku: bagus beruang kacak! kau semakin matang sekarang.
tak macam beruang comel yang bajet clumsy itu comel
kahkahkah

beruang comel: =,= . jadi boss berpendapat lebih selamat untuk kita pulang
dan melihat keadaan daripada malaysia ke macam mana?

aku: selamat tak selamat itu bukan masalah bagi aku.
masalahnya, jika keadaan bergolak lagi,
mungkin perintah berkurung akan diketatkan lagi
aku malaslah nak duduk rumah macam hari itu
sangat bosan. hanya boleh keluar dari 6 pagi hingga 3 petang

beruang comel: oooooo. adakah itu sebab sebenarnya boss nak balik malaysia?

aku: eh taklah beruang-beruang sekalian

beruang-beruang: habis?

aku: sebenarnya aku balik sebab aku nak bertunang...

beruang-beruang: HA???????

aku: kahkahkah innocent betullah kau semua ini kahkahkah
* gelak sambil beredar dari tempat perbualan *

p/s: tajuk impromptu speech public speaking hari itu ialah
"what kind of superpower would you choose to have and how would you help your country with it."
if the question was directed to me,
i would definitely choose to have an ability that makes me able to materialize my thought

kahkahkah
kata pemalas macam beruang
rather than helping malaysia , i will create my own country
only then will i help my country which is my country truly kahkahkah
otak aku penuh dengan idea evil tetapi aku malas nak tulis
kan senang kalau aku fikir aku nak tulis, dia terus jadi kan bagus
kahkahkah

6 comments:

  1. tetiba dia nak menangis
    tangisan buaya mungkin kahkahkah

    ReplyDelete
  2. first time aku gelak bila baca entry ko
    cisss,kata je la hang nk balik
    susahh sangaaattt....

    ReplyDelete
  3. bukan entri ini berbaur serius ke
    argh !
    ternyata otak aku berlawanan dengan manusia

    dan memang aku nak balik pun kahkahkah
    bosan kalau balik berseorangan. itu yang ajak ramai-ramai balik sekali muahaha

    ReplyDelete
  4. kenapa syafiq? dah lah tetiba mengamuk nak komen kahkahkah

    ReplyDelete